Leestijd

2,6 min

Geschreven door

AceStart

Website of webshop? Wanneer kies je waarvoor?

Wil je een website of wil je een webshop? Dat is de vraag die veel ondernemers zichzelf stellen. In dit blogartikel leggen we uit wanneer je kiest voor een website en wanneer voor een webshop.

Twee typen: website vs webshop

Op het gebied van e-commerce zijn er twee hoofdtypen websites: de website en de webshop. Dus wanneer kies je nou welke voor jouw bedrijf?

Website

Een website is een digitale weergave van het bedrijf of de organisatie. Het kan informatie bevatten over wie je bent, wat je doet, en hoe je met jou in contact kunt komen. Als je bijvoorbeeld een online aanwezigheid wilt creëren met inhoud zoals blogberichten, video’s en afbeeldingen, dan is een website geschikt. Websites zijn ook geweldig voor het maken van een portfolio.

Webshop / webwinkel

Een webshop daarentegen is een online winkel waar klanten producten of diensten van je kunnen kopen. Webwinkels zijn zeer geschikt voor de verkoop van zowel fysieke goederen als digitale goederen zoals software en downloadbare inhoud. Ze zijn ook voorzien van talrijke functies zoals betalingsverwerking, voorraadbeheer, bestelling en verzendsystemen

Het grote verschil zit ‘m dus in of je kunt afrekenen of niet.

Nu we de basis kennen, zijn hier vier factoren om rekening mee te houden bij de keuze tussen een website en een webshop:

1. Doel van de website

Het doel van jouw site zal helpen bepalen of een website of een webwinkel de juiste keuze is. Als het doel informatie over het bedrijf of de organisatie verstrekken is, dan is een website perfect.

Wil je echter producten of diensten online verkopen, dan is een webshop noodzakelijk. Neem, om te voorkomen dat je opnieuw moet beginnen, de tijd om de verschillende beschikbare opties te onderzoeken en maak een weloverwogen beslissing over welk platform het beste is voor je zakelijke behoeften.

Houd in gedachten dat zelfs als je primaire doel niet het online verkopen van producten is, het hebben van een webshop als extra verkoopkanaal voordelig kan zijn; het stelt klanten in staat te kopen wat ze nodig hebben zonder jouw site te verlaten.

2. Doelgroep

Wie is je doelgroep? Als het vooral lokale klanten zijn die liever persoonlijk kopen, dan is een fysieke winkel met een website als visitekaartje (die mensen naar de fysieke winkel trekt) vaak zinvoller dan een webshop. Maar als de meeste van jouw potentiële klanten zich elders bevinden of comfortabel online kopen, dan is een webwinkel de betere optie.

3. Functies

Welke functies biedt jouw ideale e-commerce platform? Ben je op zoek naar iets dat gemakkelijk te gebruiken en in te stellen is? Of heb je meer complexe functionaliteit nodig, zoals integratie van boekhoudsoftware of klantenbinding programma’s? Het antwoord zal bepalen of een wat voor webshop beter geschikt is voor jouw behoeften.

4. Budget

Hoeveel geld wil (of kun) jij besteden aan het opzetten en beheren van een e-commerce site? Websites vereisen doorgaans minder onderhoud en hebben lagere installatiekosten dan webwinkels, dus als het budget krap is, is beginnen met alleen een website aan te raden.

Waar kies jij voor? Wij kunnen je helpen met beide! Neem nu contact met ons op voor hulp bij het laten maken van jouw website of webshop.

Wil je meer waardevolle informatie?

Neem dan contact op met AceStart en begin de online boost die jouw bedrijf verdient!

Samen met onze kennis maak jij jouw bedrijf tot een online succes.

Jacco van Lith
Webmaster bij AceStart

Dit formulier is onderhevig aan onze privacyverklaring

Gerelateerde tips