De belastingplicht voor startende ondernemers
Als startende bedrijfsleider heb je verschillende fiscale verplichtingen te vervullen. Zo wordt van je verwacht dat je verschillende aangiften doet waar je niet onderuit kunt. Maar wat omhelzen deze aangiften eigenlijk en op welke data moeten die worden ingestuurd? En wat wordt nog van je als nieuwbakken ondernemer verwacht? In feite krijg je als beginnend ondernemer met 2 soorten belastingen te maken: de inkomsten- en omzetbelasting. Lees hier enkele praktische tips over de fiscale plicht van je bedrijf waar elke onderneming mee te maken krijgt.
De betekenis van een omzetbelasting
Met de omzetbelasting wordt eigenlijk de BTW aangifte bedoeld. De afkorting BTW staat synoniem voor de Belasting Toegevoegde waarde op diensten of producten van iedere onderneming. Om een lang verhaal kort te maken. Bij elke verkoop zal je als bedrijf BTW moeten afdragen aan de Nederlandse staat. Elke drie maanden – in boekhoudmiddens ook kwartaal genoemd – zal je een zogenaamde BTW aangifte moeten doen. Hierbij kan je ook geld terugkrijgen in plaats van te moeten afdragen. Dit is mogelijk als je zakelijk beroep hebt gedaan op bepaalde diensten of producten. Bij voornamelijk startende ondernemers gebeurt het vaak dat je producten voor je onderneming aankoopt en nodig hebt. In sommige gevallen draag je meer BTW af dan dat je binnenrijft. Via de driemaandelijkse BTW aangifte kan je dan het BTW bedrag bij de belastingdienst terugvorderen.
De jaarlijkse inkomstenbelasting
Naast de omzetbelasting heeft elke ondernemer te maken met de zogeheten inkomstenbelasting. Voor deze wettelijke belasting zal je 1 keer per jaar aangifte moeten doen. In een rekenkundig overzicht dat zich uitstrekt over de periode van een boekjaar, wordt door de belastingdienst het bedrag berekend wat je moet afdragen aan de Nederlandse belastingdienst. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt van verschillende factoren af en wordt berekend volgens de verdiensten van dat jaar en de verschillende aftrekposten. Als startend ondernemer heb je naast de zelfstandigenaftrek ook de startersaftrek. De aftrekpost zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelastingen betaalt. Voor grotere ondernemingen zal je naast de omzetbelasting en inkomstenbelasting rekening ook moeten houden met vennootschapsbelasting. Voor freelancers, VOF’s en eenmanszaken is deze regelgeving niet van toepassing.
De beginnende ondernemer en de startersaftrek
De startersaftrek werd in het leven geroepen om startende ondernemers het iets eenvoudiger te maken en een hart onder de riem te steken. Deze aftrekpost is geldig voor een termijn van 3 jaar na de opstart van een onderneming. Voor alle duidelijkheid. Niet elke nieuwe ondernemer heeft recht op dit voordeel. Zo moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Zo moet je ook recht hebben op een zelfstandigenaftrek. Als dit niet het geval is, kom je er ook niet voor in aanmerking. Als zelfstandig ondernemer moet je voldoen aan de urennorm. Daarnaast mag je 5 jaar geen ondernemer meer geweest zijn. Ook mag je de voorafgaandelijke 5 jaren geen 2 keer genoten hebben van de zelfstandigenaftrek.
Minder belastingen betalen dankzij de zelfstandigenaftrek
Als startend ondernemer wordt de mogelijkheid geboden (3 jaar na de ondernemingsstart) om beroep te doen op de zelfstandigenaftrek waardoor je minder inkomstenbelastingen betaalt. De grootte van de inkomstenaftrek hangt af van de inkomsten van dat boekjaar. Let wel op dat niet iedereen in aanmerking komt voor een zelfstandigenaftrek. Zo moet je staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige ondernemer en moet je aan bepaalde volwaarden voldoen wat betreft het urencriterium. Zo moet je zwart op wit kunnen bewijzen en aantonen dat je op jaarbasis minimum 1225 werkuren aan je onderneming hebt besteed. Bovendien moet je job de belangrijkste beroepsactiviteit zijn. Stel dat je nog in loondienst werkt en meer uren klopte dan in je eigen onderneming. Dan kom je niet in aanmerking voor deze zelfstandigenaftrek.
Wil je meer waardevolle informatie?
Neem dan contact op met AceStart en begin de online boost die jouw bedrijf verdient!
Samen met onze kennis maak jij jouw bedrijf tot een online succes.